© Alle rechten voorbehouden Auti24 - 2024 Privacy Policy
Rouw en Verliesverwerking Mensen met autisme kunnen meer verward raken wanneer zij geconfronteerd worden met een verlies. Zo’n verlies kan zijn echtscheiding, een persoon, een verhuizing, werk etc. Vaak wordt gedacht dat mensen met autisme niets voelen en zich niet betrokken voelen, maar dit is niet waar. Hoe kun je merken dat iemand met autisme problemen ervaart in een verwerkingsproces? Als het gewone gedrag is veranderd, als iemand meer lastig gedrag vertoont, meer agressie uit, stiller is dan gewoonlijk en zich meer terugtrekt (isoleert). Het verwerkingsproces Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de mentale/emotionele leeftijd van de persoon die hulp nodig heeft probeer ik eerst een duidelijk beeld te krijgen van zijn/haar persoonlijkheid en hoe tot nu toe het proces is verlopen. Indien nodig voer ik gesprekken met mensen uit de directe omgeving. Ook hier is maatwerk een eerste vereiste.
Uitvaartondersteuning Een goede voorbereiding op een naderende uitvaart indien mogelijk. Belangrijke punten om rekening mee te houden: - niets is vanzelfsprekend. Iemand kan vaak dingen letterlijk opvatten. - mensen met autisme kunnen sterke zintuiglijke waarnemingen hebben. Daarom kan het goed zijn te beschrijven dat iemand die dood is er anders uit ziet en anders aanvoelt. - de voorbereiding moet zo concreet mogelijk zijn: vertel hoe groot de kist is waarin de overledene komt te liggen en hoe het verloop van de uitvaart zal zijn. - zeker bij jongeren en kinderen is het goed ze ook iets concreets te laten doen. Dit kan van alles zijn, als het maar goed is afgestemd op hun belevingswereld.
Rouw en Verliesverwerking Mensen met autisme kunnen meer verward raken wanneer zij geconfronteerd worden met een verlies. Zo’n verlies kan zijn echtscheiding, een persoon, een verhuizing, werk etc. Vaak wordt gedacht dat mensen met autisme niets voelen en zich niet betrokken voelen, maar dit is niet waar. Hoe kun je merken dat iemand met autisme problemen ervaart in een verwerkingsproces? Als het gewone gedrag is veranderd, als iemand meer lastig gedrag vertoont, meer agressie uit, stiller is dan gewoonlijk en zich meer terugtrekt (isoleert). Het verwerkingsproces Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de mentale/ emotionele leeftijd van de persoon die hulp nodig heeft probeer ik eerst een duidelijk beeld te krijgen van zijn/ haar persoonlijkheid en hoe tot nu toe het proces is verlopen. Indien nodig voer ik gesprekken met mensen uit de directe omgeving. Ook hier is maatwerk een eerste vereiste.
© Alle rechten voorbehouden Auti24 - 2024 Privacy Policy